Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Általánosságban a struccokról

A strucctenyésztés 150 évvel ezelőtt kezdődött Dél – Afrikában, amely jelenleg is a világpiac vezető országa. Dél –Amerikában leginkább a tollakra van kereslet, melyeket az ünnepségeken vagy karneválokon használnak.

A strucc a világ legnagyobb madara, akár 2,75 m magas is lehet. A száraz sivatagos, félsivatagos élőhelyeket részesíti előnyben. Röpképtelen, viszont hatalmas, 4 méteres lépéseivel 64 km/h sebességre is fel tud gyorsulni. Az egyetlen madár, amelynek két ujja van. Szeme a legnagyobb a szárazföldi állatok körében. Nem éppen intelligens, bár ekkora testnél nincs szükség ravaszságra. Naponta megközelítőleg 3,5 kilogrammnyi táplálékot fogyaszt. A vizet nagyon szereti, ha csak teheti, megfürdik. Az eledel megőrlésének segítésére kisebb kavicsokat, köveket szokott lenyelni. A hímek 3-4 éves korukra válnak ivaréretté, a nőstények 2 – 3 éves korukra. Többnyire 50 évig élnek, de elérhetik a 70 éves kort is.

Magyarországon kilencven – száz vállalkozó foglalkozik a struccneveléssel, de tenyésztőből csak tíz van az országban. A strucctenyésztéssel foglalkozó szakemberek szerint a munkanélküliség sújtotta térségek számára kitörési pont lehetne a struccozás, de a hitel és támogatás miatt az ott élők képtelenek beindítani az üzletet. Egy saját struccfarm körülbelül tízmillió forintból létesülhetne meg, amelyben benne van a tanya, az állatok és a tartáshoz szükséges gépek ára is. Hogy egy család tisztességesen megélhessen a tevékenységből, ahhoz két tenyész családot kell vásárolnia, így évente körülbelül száznegyven csibét kell kikeltetni és felnevelni, hogy egy éves korukra vágáséretté válnak és élve eladják őket. A magyar vágóállatok iránt elsősorban franciák, olaszok és németek érdeklődnek leginkább.

 

9.jpg